Telefonszám: +36202148558
E-mail: info@netbolt.eu
Kedd- Péntek: 10:00 - 15:00

Blog

Harry Potter

NETBolt
2023.02.15 10:20
Harry Potter

Titok a siker mögött, avagy ezért rajong érte mindenki!
Amióta 1997-ben megjelent az első Harry Potter könyv, szakértők hada próbál rájönni arra, hogyan válhatott annyira népszerűvé, hogy egy digitalizáció felé rohanó világban ismét a könyvek felé forduljanak a fiatalok és akár éjjel a takaró alatt zseblámpával olvassák a történeteket. Az már csak hab a tortán, hogy szinte azonnal beindult a marketinggépezet is… Íme, néhány titok amelyik a Harry Potter elképesztő sikeréhez vezetett…

 

A Harry Potter (siker)története

A legtöbb szakértő szerint az, hogy a könyv története és stílusa a „mai kor igényeinek megfelelő”, valamint, hogy soha nem tudjuk mikor mi fog történni, mind-mind hozzájárultak a páratlan sikeréhez. Egész egyszerűen a Harry Potter világában minden benne van: szerethető hősök, félelmetes gonosztevők, mágia, szerelem, ármány, és rendkívül sok csavar, izgalmas fordulat, varázsolja lebilincselővé a történetet

 

Pedig nem indult sikertörténetnek.

A Harry Pottert 15 kiadó (most valószínűleg döbbenten fogják a fejüket) utasította el pedig még azzal is próbálkozott, hogy írói álnéven adja be varázslatos főművét. Íme, azok a csodás megoldások, amitől a Harry Potter megismételhetetlenné vált és modernné.

 

A velünk együtt érő könyv

Ahogy Rowling rajongói egyre idősebbek lettek, úgy változott a könyveinek hangvétele is. Ami egykor könnyed gyermekszórakoztatás volt (még a gyerekek szókincsét is figyelembe vették), az egyre inkább felnőtté és merengővé vált. Ezt az átmenetet egyetlen pillanatba sűríti Hedwig halála. A rajongók megdöbbentek, amikor Harry szeretett baglya meghalt. Hirtelen, váratlanul érte őket, az ártatlanság és a biztonság elvesztését jelentette. Az, hogy Voldemort megölte őt, a gyermekkor végét jelentette. Semmi sem mondja jobban, hogy "Felnőtt vagy, Harry", mint egy életre szóló háziállat meggyilkolása. És innentől a könyv „felnő”.

 

A körülöttünk levő világ

Rowling szinte mindenhonnan merített ihletet... beleértve a mi egyszerű, unalmas valóságunkat is. Az írónő a könyv sikere után elmondta, hogy  a "Potter" egy olyan család vezetékneve volt, akik a közelben laktak, amikor Rowling hétéves volt. Annyira megtetszett neki a név, hogy később "kölcsönvette". Az ilyen egyszerű trükkök százaival „közelebb hozta” az olvasóhoz a környezetet és szinte belehelyezett minket a cselekménybe.

 

Ugye milyen érdekesek voltak a nevek?

Alapvető fogás, hogy a mesékben, történetekben „beszélő nevek”-et használnak. Fajankó, Paprikajancsi, vagy Luke Skywalker vagy Wednesday. A Harry Potter különlegessége, hogy a nevek nem kitaláltak, de nem is beszélők, ezért valahogy annyira érthetőnek tűnnek. Bár a "Bowtruckle" (amit magyarra Bólintér-nek fordítottak) név nem tűnik sem izgalmasnak sem észszerűnek, de amikor visszatekintettünk ezeknek a növényszerű állatoknak az etimológiájába, kiderült, hogy a név valóban nagyon találó. Egy régi skót dialektusban a "bow" szó "lakást" jelent. Eközben a régi angolban a "truckle" jelentése "faág". Így már sokkal több értelme van, nem? És az is megvan, miért épp ez a neve.

 

Elképesztő odafigyelés

Az egész Harry Potterre jellemző az elképesztő odafigyelés és az, hogy akár száz oldalakkal előbbi utalásban sem találsz egyetlen hibát sem. Hogyan lehet vajon úgy több ezer oldalt megírni, hogy a legapróbb részletekre is emlékezz? Nos, trükkökkel. Rowling osztozik főhősének születésnapján. Harry és Rowling is július 31-én született Angliában. Érdemes megjegyezni, hogy így mindkettőjük Oroszlány jegyű, és ezért... a Griffendél oroszlános házába rendeltettek? Véletlen egybeesés, vagy zseniális döntés?

 

A Harry Potter őrület

Sokáig gondolkodtunk azon, hogy leírjuk-e az „őrület” szót, végül megtettük, hiszen egyetlen általunk ismert könyv, figura, játék, film, színdarab sem forgatta ki a világot a négy sarkából annyira, mint a Harry Potter, amelynek most már lassan 15 éve szűnni nem akaró kultusza alakult ki.

A mi kínálatunkban is találsz több mint 100 féle Harry Potter terméket. Harry Potter ruhákat, Harry Potter kiegészítőket, Harry Potter pizsiket, zoknikat, szemüvegeket, papucsokat, Harry Potter párnát, ágyneműket és sok minden mást is.

>>Ide gyűjtöttük, nézd meg a kínálatot!<<